Cannabis bestaat uit de gedroogde bloemen van de vrouwelijke plant van Cannabis sativa L (hennepplant). Er wordt een onderverdeling gemaakt in cannabis sativa en cannabis indica soorten. Andere namen voor cannabis zijn marihuana of wiet. Cannabis bevat verschillende werkzame bestanddelen, zoals tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD). THC is meestal het hoofdbestanddeel, maar ook de andere inhoudsstoffen – zoals CBD – kunnen een bijdrage leveren aan de werkzaamheid. De samenstelling bepaalt de werking en de bijwerkingen van de cannabis. Medicinale cannabis die via de apotheek wordt verstrekt, voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen en is alleen bedoeld voor gebruik als medicijn. Daarom spreken we over medicinale cannabis.

Weinig bekend over medicinale cannabis

Er is weinig bekend over waarvoor medicinale cannabis wordt gebruikt, welke klachten er op kunnen treden bij gebruik en wat de ervaringen van patiënten zijn. Bijwerkingencentrum Lareb en Bureau voor Medicinale Cannabis willen inzicht krijgen in het gebruik en de bijwerkingen die in de praktijk optreden. Ook zijn zij geïnteresseerd in het beloop van deze bijwerkingen. Bijvoorbeeld: hoe lang duurt het voordat de bijwerking weer hersteld is. Ook wanneer je geen klachten of bijwerkingen ervaart kun je meedoen. Na inschrijving ontvang je, via jouw e-mail, uitnodigingen om online vragenlijsten in te vullen. Over een periode van een jaar ontvang je vier keer een uitnodiging; dit is direct na inschrijving, na 2 maanden, na 6 maanden en 1 jaar na inschrijving. Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 10 minuten. 

Deelname is geheel vrijwillig

Je mag altijd tussendoor stoppen met het invullen van de vragenlijsten. Je krijgt dan een korte vragenlijst met de vraag of je bent gestopt omdat er sprake was van een ernstige bijwerking. Je bepaalt zelf of je hier antwoord op geeft. Je hoeft niet te zeggen waarom je stopt.

Aanmelden

Wanneer je medicinale cannabis gebruikt (dit is cannabis op recept van een arts), kan je je aanmelden voor het onderzoek. Aanmelden kan via www.mijnmedcannabis.nl.

Wil je meer weten over reuma? Kijk dan in de rubriek Reuma van A tot Z.