Maak je gebruik van bijvoorbeeld hulpmiddelen als een rolstoel of krukken? Geef dit dan vooraf aan bij je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Dan kunnen zij er rekening mee houden bij het inchecken. Hulpmiddelen tot 15 kilogram mogen mee in het vliegtuig. In het toestel is maar een beperkt aantal plaatsen voor mensen met hulpmiddelen. 

Hulpmiddelen in het vliegtuig

Handbewogen rolstoelen kunnen mee in het vliegtuig. Als je minder goed ter been bent of slecht kunt zien, kun je begeleiding krijgen op het vliegveld. Iedere Europese luchthaven is verplicht hulp te bieden aan mensen met een handicap. Bijna alle luchthavens hebben een website met informatie hierover en een informatienummer. Wees je ervan bewust dat reizen voor iedereen extra energie kost. Ook als je geen reuma hebt. Plan een dag na de reisdag een rustdag in. Zo kun je rustig wennen als je nieuwe accommodatie en eventueel het andere weer.

Bestemming en toegankelijkheid

De vakantie begint met het kiezen van een bestemming. Bekijk van te voren wat het weer is op jouw favoriete vakantiebestemming. Mensen met reuma kunnen namelijk meer gewrichtspijn ervaren bij koudere temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Ga voor jezelf na hoe dit voor jou is. Let bij het boeken van je vakantie op de toegankelijkheid van de accommodatie. Dit is belangrijk als je moeite hebt met (trap)lopen of als je voor het lopen gebruik maakt van een rollator of rolstoel gebruikt.

De Zonnebloem 

Nationale Vereniging de Zonnebloem verrijkt het leven van mensen met een lichamelijke beperking en dat van haar vrijwilligers door sociale en recreatieve activiteiten mogelijk te maken. De Zonnebloem streeft naar een samenleving waaraan mensen met een lichamelijke beperking zorgeloos en vanzelfsprekend kunnen deelnemen. De Zonnebloem is een op-en-top vrijwilligersorganisatie en wordt helemaal door vrijwilligers bestuurd. Dat geldt voor de plaatselijke en regionale afdelingen van de Zonnebloem. Maar ook voor het landelijke bestuur. Op de website van de Zonnebloem kun je aangepaste, rolstoelvriendelijke hotels, vakantiewoningen, bed and breakfasts en groepsverblijven in Nederland en net over de grens vinden. Kijk hier.

Wil je meer weten over reuma? Kijk dan in de rubriek Reuma van A tot Z.