Henk Herman Nap: “In een recent item van Nieuwsuur tempert David Abbink, hoogleraar in 'Haptic Human-Robot Interaction' aan de TU Delft, de verwachtingen rondom de inzet van zorgrobots.” 'Het idee dat robots een snelle oplossing kunnen zijn voor de personeelstekorten wordt overschat. Het is een complexe uitdaging.’
"De focus gaat teveel uit naar robots die op mensen lijken, en niet naar de voorbeelden van Kunstmatige Intelligentie die straks echt het verschil maken", vervolgt Nap. 
"Het duurt nog zeker twintig jaar voordat we humanoïde robots hebben die autonoom zijn. We zullen ook anders moeten kunnen kijken naar robots en afstappen van de robot die op een mens lijkt. Een robot kan ook verwerkt worden in een tafel, stoel, rollator, tillift, douche, etc. Dit type robotica is een stuk grijpbaarder en in potentie van grote waarde voor fysiek werk- en werkdrukverlichting.”

Mogelijkheden zorgrobots

“Veel van de huidige robots kunnen dagstructuurondersteuning bieden, muziek afspelen en voor vermaak een dansje doen. Wat we ook nodig hebben zijn slimme apparaten die bijvoorbeeld zelfstandig bij iemand steunkousen kan aantrekken of iemand uit bed kan tillen. Deze slimme apparaten hoeven niet op mensen te lijken maar bijvoorbeeld op een slim hulpmiddel zoals een gerobotiseerde tillift of douchehulp.”
Het belangrijkste aspect is dat alle nieuwe technologieën die een succesvolle bijdrage gaan leveren, enkel samen met de doelgroep zelf ontwikkeld kunnen worden. Het is belangrijk om de eindgebruiker en andere betrokkenen mee te nemen in het gehele ontwerpproces, van wensen en behoeften, ontwerp tot validatie. Alleen zo ontwikkel je zorgtechnologie die de kwaliteit van leven van mensen daadwerkelijk verhogen.” 

Wil je meer weten over reuma? Kijk dan in de rubriek Reuma van A tot Z.