In 2019 concludeerde een onderzoeker van hetzelfde Erasmus MC nog dat vrouwen met reuma juist minder vaak borstvoeding geven dan gezonde moeders. “Dat onderzoek ging over moeders met reuma uit heel Nederland die meededen aan onze PARA-studie. De PARA-studie liep van 2002 tot 2010. Deze vrouwen waren niet bij ons onder behandeling, maar bij hun eigen reumatoloog. Een groot deel van deze vrouwen gaf geen borstvoeding omdat ze verkeerd waren voorgelicht. Zij dachten dat de medicijnen die zij gebruikten niet te combineren waren met het geven van borstvoeding, terwijl dit wel het geval was”, legt reumatoloog Radboud Dolhain uit. Hij is hoofd van de afdeling Reumatologie en van de poli Kinderwens en zwangerschap, die daaronder valt.
De vrouwen uit de PARA-studie gebruikten volgens Dolhain heel weinig medicijnen en hadden veel last van hun reuma. Daardoor duurde het bijvoorbeeld langer voordat ze zwanger werden. Ook hadden hun baby’s een lager geboortegewicht dan baby’s van gezonde vrouwen. Dolhain: “De PARA-studie was voor ons aanleiding om de behandelstrategie aan te passen. Rustige ziekte werd het behandeldoel. Wij hebben bewezen dat we met intensieve behandeling bij meer dan 90 procent van de vrouwen remissie of lage ziekteactiviteit kunnen bereiken in het derde trimester van de zwangerschap. TNF-blokkers en behandeling met een combinatie van reumamedicijnen hebben hierin een grote rol gespeeld.”
Andere reumamedicijnen die volgens Dolhain veilig kunnen worden gecombineerd met zwangerschap en het geven van borstvoeding, zijn sulfasalazine, hydroxychloroquine, azathioprine, prednison en NSAID’s (ontstekingsremmende pijnstillers). “Met deze groep medicijnen krijg je dus bij heel veel vrouwen de ziekte rustig. Daardoor hebben ze minder behoefte om na de bevalling weer te starten met methotrexaat, een middel dat je niet mag nemen als je borstvoeding geeft.”