Een vaatwasser op aanrechthoogte is handig als je moeite hebt met bukken. Wie klachten heeft van schouder, ellebogen, polsen of handen, is gebaat bij treklades in de kasten onder het aanrecht. Die zijn handiger dan planken, omdat je minder hoeft te bukken, te reiken of spullen te verplaatsen. Je kunt bovendien gelijk zien waar wat staat.
Denk eens aan apothekerskasten. Ook die zijn handig en overzichtelijk. Zet veel gebruikte spullen op een slimme hoogte: tussen schouderhoogte en niet lager dan je heupen.
Verschuif de pannen
Als je problemen hebt met staan, gebruik dan een kruk (op wieltjes). Zitten de onderkastjes dan in de weg, haal deze weg als dat mogelijk is. Je kunt dan je knieën kwijt terwijl je zittend het eten bereidt. Moeite met het optillen van pannen? Op een keramische kookplaat kun je de pannen gewoon verschuiven.
Hendel voor reumahanden
Kies een hendel mengkraan als je reumahanden hebt. Schaf alleen apparaten aan waarvan je de knoppen goed kunt bedienen. Gebruik kleine, lichte pannen met twee oren of pannen waarbij het deksel vastzit als je water afgiet. Maak gebruik van een afgietdeksel of stoommandje. Er zijn meer keukenhulpmiddelen.
Maak het je reumahanden makkelijk!
Als door reumahanden je handfunctie verminderd is, gebruik dan zoveel mogelijk elektrische apparaten. Denk aan een elektrische blik- of potopener. Let bij aankoop of ze makkelijk schoon te maken zijn. Een andere tip: kies voor een product dat voor jou gemakkelijker klaar te maken is. Koop bijvoorbeeld geschilde aardappelen, voorverpakt en kleingesneden vlees, voorgewassen en gesneden groenten. Gebruik voor het schillen van aardappels en wortels een dunschiller met een breder handvat. Doe een verdikking om het handvat van roerlepels, messen of vorken. Zorg dat de messen scherp zijn; botte messen kosten meer kracht.
Een antislipmatje doet wonderen!
Lees meer in Reuma van A tot Z!