‘When you look good, you feel good’ en als je je goed voelt, stroomt er positieve energie naar je toe. Je zelfvertrouwen groeit en je word blij.Omdat je je elke dag anders voelt, bijvoorbeeld door zwelling in een gewricht of door pijn en vermoeidheid, kan jezelf verzorgen een pijnlijke uitdaging worden. Daarom een aantal tips voor haar- en gezichtsverzorging.

Gemakkelijke houding

Begin met een gemakkelijke houding: ga aan een tafel zitten met een handdoek onder de ellebogen voor steun. Maak gebruik van een staande spiegel die kan kantelen. Zorg voor voldoende licht.

Neem de tijd

Ook nu geldt: ga niet gehaast aan de slag, maar neem de tijd. Zorg dat alles wat je nodig hebt, voor het oppakken ligt. Denk er bijvoorbeeld aan de deksels van potjes los te schroeven voordat je begint. Je kunt de deksels met met schilderstape beplakken. Dan kun je ze beter vastgrijpen.

Gebruik pompflacons

Handig is om producten in pompflacons te kopen. Die zijn makkelijker in het gebruik dan potjes. Zorg dat je met de handpalm pompt; je moet niet drukken vanuit je vingers.

Borstels met grote handvatten

En wat betreft de haarverzorging: vergroot de grippen/handvatten van je borstels. Beter is nog meteen bij de aankoop hierop te letten, dat scheelt later aanpassingen. Als je een handvat breder of dikker wilt maken, dan kun je gebruik maken van potloodverdikkers of je kunt het handvat (laten) omwikkelen met elastiekjes.

Heel belangrijk is dat je ontspannen bent tijdens de haar- en gezichtsverzorging. Knijp en grijp niet te hard met je reumahanden. Als je gespannen bent, bouw je alleen maar spanning op, niet alleen in je reumahanden, maar ook in je nek en schouders.

Blijf je het een hele klus vinden om jezelf te verzorgen? Vraag een ergotherapeut bij jou in de buurt om een keer met je mee te kijken. Vaak kunnen kleine tips en aanwijzingen ervoor zorgen dat het allemaal een stuk makkelijker gaat.

Meer weten over reuma? Kijk ook eens naar Reuma van A tot Z.