Het begint allemaal met het plezier in tuinieren. Zoek uit wat je leuk vindt om te doen! Waarom zou je energie verspillen aan activiteiten waaraan je geen plezier hebt? Schroom niet om om hulp te vragen. Veel mensen vinden dat moeilijk, maar hulp vragen is een goede eigenschap! Pak het handig aan. Maak eerst een lijst met de werkzaamheden die je gedaan wilt hebben en bepaal aan de hand van die lijst welke handelingen je zelf kunt doen en welke (zwaardere) handelingen beter door jouw partner, buren of tuinman kunnen worden gedaan. Houd goed in de gaten aan welke acties in de tuin je zelf het meeste plezier beleeft. Ken je eigen grenzen, ook in de tuin.

Oefeningen voor reumahanden

Ook als het om tuinieren gaat, moet je aardig zijn voor jouw lichaam. Bereid je lichaam voor op het tuinieren. Dat kan bijvoorbeeld door lichte warming-up oefeningen te doen zoals de armen strekken, de vingers rustig buigen en strekken, schouders draaien en soortgelijke oefeningen.

Juiste houding

Zorg dat je in de juiste houding aan het werk gaat. Gebruik de grote sterke gewrichten. Zo kun je in plaats van grijpen met de vingers of met maar één hand, een object met de hele hand omvatten (zie de foto). Til objecten dicht tegen je lichaam op. Wissel vaak van houding tijdens werkzaamheden.

Pauzes en afwisseling

Je bent aardig voor jezelf als je zorgt voor regelmatige pauzes en afwisseling van werkzaamheden. Vooral tijdens het tuinieren kan de pijn ongemerkt oplopen als je niet op tijd een pauze neemt. En wat is er leuker dan pauzeren in een tuin waar je kunt genieten van de kleuren en geuren van al je planten? Tijdens zo’n pauze kun je ook de volgende werkzaamheden plannen. Meerdere pauzes voorkomen dat je te snel vermoeid raakt en door pijn wordt gedwongen om helemaal te stoppen.

Lees meer over reuma in Reuma van A tot Z.