EULAR was een mooie aanleiding om eens te kijken waar de reumazorg anno 2021 staat. Wat kunnen we wel, wat kunnen we niet? En hoe groot is de impact van het coronavirus op de reumazorg? Prof. dr. Jaap van Laar, lid van het Scientific Committee van EULAR, laat zijn licht erop schijnen.

Corona en reuma

Ja, de impact van corona op de EULAR-conferentie is groot. Niet alleen vindt de internationale bijeenkomst vanwege het coronavirus voor de tweede keer volledig digitaal plaats, ook het gepresenteerde onderzoek staat voor een groot deel in het teken van het virus. “Je ziet het eveneens aan een tijdschrift als The Lancet: de helft van de artikelen is Covid-gerelateerd”, zegt Van Laar, hoogleraar reumatologie in Utrecht en lid van het Scientific Committee van de Eular. Deze commissie bepaalt welke thema’s op de conferentie aan de orde komen. “Veel reuma-onderzoekers hebben hun aandacht verlegd en willen een beeld krijgen van de gevolgen van corona voor mensen met een reumatische aandoening.”

Door uitstel ernstiger

Die gevolgen zijn er zeker, en zij hebben er vooral mee te maken dat door het virus veel reguliere zorg is uitgesteld. Jaap van Laar: “Ik kan zo een paar patiënten noemen bij wie het beloop van de ziekte ernstiger is geworden, omdat ze minder vaak naar het ziekenhuis zijn gekomen. Laatst ontving ik een sclerodermie-patiënt uit België, bij wie de ziekte al te ver gevorderd was. Ik kon weinig meer doen. Als hij een half jaar eerder was geweest, hadden we een effectieve behandeling kunnen geven.”

En toch - alle ontwikkelingen bij elkaar genomen – kun je zeggen dat de gevolgen van het virus voor mensen met reuma zijn meegevallen.

Lees het hele artikel hier.

Meer informatie over reuma in Reuma van A tot Z.