Teletekst vervolgde gisteren het bericht over het tekort aan reumamedicijnen met: “De Wereldgezondheidsorganisatie heeft  artsen daarom geadviseerd de middelen tocilizumab en sarilumab ook voor te schrijven voor dat doel, waardoor de vraag mondiaal is geëxplodeerd. Fabrikanten Roche en Sanofi zeggen de productie niet te kunnen opschroeven: daarvoor zijn de middelen te complex en is het maakproces te ingewikkeld.”
Op 15 november kon je op deze website lezen dat de nieuwe coronagolf in sommige ziekenhuizen voor een tekort aan tocilizumab en sarilumab zorgt. Tegelijkertijd is er in andere ziekenhuizen nog wel voldoende voorraad van deze ontstekingsremmers. Ziekenhuisapotheken mogen daarom tijdelijk tocilizumab en sarilumab uitwisselen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft dat besloten, al is dat in strijd met de Geneesmiddelenwet. Zo worden tekorten voorkomen. Hier kun je het bericht nog eens lezen.

Laatste nieuws tekort reumamedicijnen

Het (toen) laatste nieuws over mogelijke tekorten aan deze reumamedicijnen publiceerden we op 26 november. “Sinds woensdag geldt er een aangepast behandeladvies voor IL-6-remmers bij Covid-19. Dat meldde het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) op vrijdagochtend 26 november. Aanleiding is een tussentijdse levering van sarilumab. Ziekenhuizen gaan bij Covid-19 volledig over op het gebruik van sarilumab in plaats van tocilizumab. Hiermee blijft tocilizumab beschikbaar voor mensen met reuma. Reumapatiënten zullen wél voorbereid worden op de omzetting van intraveneus naar subcutaan tocilizumab.” Kijk hier voor dit bericht.

Alternatief voor patiënten

De IL-6-remmers sarilumab en tocilizumab zijn geregistreerd voor de behandeling van matige tot ernstige reumatoïde artritis. Deze biologische DMARDs zijn een alternatief voor patiënten die niet reageren op of intolerant zijn voor één of meer conventionele (synthetische) DMARDs. Daaronder vallen medicijnen als methotrexaat, hydroxychloroquine, sulfasalazine en leflunomide.