Als u vanwege uw reuma veel gebruik maakt van zorg is de kans groot dat enkel een
basisverzekering u onvoldoende dekking geeft. De basisverzekering vergoedt vaak een groot deel van de zorgkosten van reuma, zoals bijvoorbeeld de behandeling van de reumatoloog, zorg van de huisarts en de meeste reuma-medicijnen. Maar lang niet alle bijkomende kosten van reuma worden vergoed. Het is daarom handig om een aanvullende verzekering voor reumabehandelingen af te sluiten. Hiermee kunnen reumabehandelingen als fysiotherapie, ergotherapie, diëtetiek, alternatieve geneeswijzen en voetzorg (gedeeltelijk) worden vergoed. 

 1. Fysiotherapie
  Voor veel mensen met reumatiek wordt fysiotherapie al een aantal jaren niet meer vergoed
  vanuit de basisverzekering. Toch is oefentherapie of fysiotherapie wel heel belangrijk. Een zorgverzekering met aanvullende dekking voor fysiotherapie wordt dan ook vaak gekozen.
 2. Ergotherapie
  Vanuit de basisverzekering wordt 10 uur ergotherapie per jaar vergoed. Wanneer dit niet voldoende is, kan de vergoeding van ergotherapie worden uitgebreid met een aanvullende verzekering. Aanvullende pakketten vergoeden meestal tussen de 2 en 10 uur extra ergotherapie. Bekijk hier op de site van Ergotherapie Nederland het kwaliteitsregister voor paramedici (KP).
 3. Diëtiek
  Voor de meeste mensen is een drie uur dekking voor dieetadvies te mager. Een aanvullende
  verzekering kan meestal 1 tot 8 uur extra dekking geven. Bij sommige aanvullende pakketten geldt zelfs een volledige vergoeding.
 4. Alternatieve geneeswijzen
  Veel patiënten met een reumatische aandoening kiezen naast een gewone behandeling ook
  voor alternatieve geneeswijzen. Er zijn een groot aantal alternatieve geneeswijzen die goede
  resultaten geven. Een aanvullende verzekering kan hierbij handig zijn. Houdt er wel rekening
  mee dat zorgverzekeraars vaak wel specifieke eisen hanteren bij de vergoeding van
  alternatieve geneeswijzen
  .
 5. Voetzorg
  Reumatiek veroorzaakt vaak klachten aan de voeten, waarbij patiënten behoefte hebben aan voetzorg. Dit wordt verzorgd door een podotherapeut of pedicure. Dit kan aanvullend verzekerd worden, en in veel gevallen worden hier ook steunzolen bij vergoed. 

Aanvullende verzekering voor reumabehandelingen vergelijken

Vindt u uw huidige premie te hoog? Is er iets veranderd in de dekking of voorwaarden? Of
bent u niet tevreden over de huidige mogelijkheden van een aanvullende verzekering voor
reumabehandelingen? Dan is het verstandig om uw huidige zorgverzekering te vergelijken met het aanbod aan zorgverzekeringen en verzekeraars. Zo vindt u wellicht makkelijker een zorgverzekering die bij uw zorgbehoefte past. 

Wil je meer weten over reuma? Kijk dan in de rubriek Reuma van A tot Z.