Reuma groepen en verschillen

Om de grote hoeveelheid reumatische aandoeningen iets overzichtelijker te maken, worden de meeste hiervan verdeeld in 5 groepen. Dit zijn de verschillen:

  1. Artrose: artrose is een aandoening van het gehele gewricht dat voorkomt bij mensen van elke leeftijd. Bij artrose wordt het kraakbeen van je gewricht dunner en slechter van kwaliteit. Soms verdwijnt het helemaal, waardoor het onderliggende bot beschadigd kan raken.
  2. Auto-immuunziekten: bij deze vorm van reuma worden gezonde cellen door het lichaam gezien als ‘indringers’, waardoor ze aangevallen worden en ontstekingen ontstaan in de gewrichten. Vormen hiervan zijn onder andere reumatoïde artritis (RA) en axiale spondyloartritis (Ax-SpA, waaronder de ziekte van Bechterew).
  3. Jicht: door een te hoge urinezuurspiegel kunnen kristallen ontstaan die neerslaan in de gewrichten. Dit kan leiden tot een eenmalige pijnlijke aanval, maar kan ook regelmatiger zijn.
  4. Osteoporose: bij osteoporose neemt de massa van het bot af, waardoor ook de structuur en de sterkte veranderen. Hierdoor komen botbreuken makkelijker voor.
  5. Weke-delen reuma: dit zijn aandoeningen van spieren, pezen of slijmbeurzen. Fibromyalgie is de bekendste vorm van weke delen-reuma, waarbij pijn in bindweefsel en spieren optreedt.

Welke zorg kan je vergoed krijgen uit de basisverzekering?

De basisverzekering dekt het grootste deel van de essentiële zorgkosten als je te maken krijgt met reuma of artrose. Denk hierbij aan huisartsenzorg, consulten en behandelingen bij een reumatoloog of orthopedisch chirurg en medicatie.

Ook ergotherapie wordt voor 10 uur (na eigen risico) gedekt in het basispakket. Is 10 uur te weinig? Bij sommige zorgverzekeraars kun je dan een (gedeeltelijke) vergoeding voor extra ergotherapie krijgen via een aanvullende verzekering. Het verschilt per zorgverzekeraar of je wel of geen verwijzing van een arts nodig hebt om ergotherapie te volgen.

Daarnaast zijn er verschillende aanvullende dekkingen voor paramedische zorg, zoals oefentherapie en fysiotherapie. Dit wordt al een aantal jaren niet meer vergoed door de basisverzekering als je reuma hebt, behalve bij artrose aan je knie of heup. Dit soort behandelwijzen richten zich vooral op het verminderen van de klachten en het omgaan met de functionele gevolgen van de aandoening.

Zorgverzekering 2024: Vergoeding voor hulpmiddelen

Als je gewrichten overbelast zijn door overtollig gewicht, heb je vanuit je basisverzekering recht op 3 uur hulp van een diëtist(e). Ook hebben sommige reumapatiënten behoefte aan een speciale, orthopedische schoen die door je zorgverzekering vergoed wordt.

Behalve speciale schoenen wordt voetzorg (zoals medische pedicures of pedotherapie) niet gedekt vanuit het basispakket. Hiervoor zijn vaak wel aanvullende verzekeringen beschikbaar.

Mirjam Prins, zorgverzekering-expert bij Independer; “Er zijn dus een hoop verschillende mogelijkheden om behandelingen die klachten door reuma verminderen vergoed te krijgen. Door voor, of op, 31 december eventueel over te stappen naar de juiste verzekeraar en mogelijk ook aanvullende pakketten te kiezen, kom je niet voor onverwachte hoge (zorg)kosten te staan.”

Wil je meer weten over reuma? Kijk dan in de rubriek Reuma van A tot Z.