Aad de Groot, voorzitter Raad van Bestuur DSW Zorgverzekeraar: “We zien het steeds vaker: mensen die moeten bezuinigen en kiezen voor een budgetpolis met een beperkte keuze voor zorgverleners, zonder dat ze dat weten. Op deze manier is de vrije artsenkeuze steeds meer iets voor degenen die het wel kunnen betalen. De enige oplossing: de budgetpolis in Nederland verbieden.” 

Budgetpolis wanstaltig product

De budgetpolis is een wanstaltig product, aldus De Groot, waarmee goede zorg iets wordt voor de mensen die het zich kunnen veroorloven, terwijl iedereen recht moet hebben op goede, toegankelijke en betaalbare zorg. 

Sluit geen contracten met budgetpolissen 

De rechter gaf zoals gezegd aan dat de ziekenhuizen niet verantwoordelijk zijn om de patiënt vooraf te informeren of er al dan niet een contract is met de verzekeraar die de budgetpolis voert. Dat lijkt terecht. Maar zo zegt De Groot: “De ziekenhuizen zijn echter wel verantwoordelijk voor de polissen waarvoor zij contracten sluiten. Daarom roepen we ziekenhuizen op: sluit geen contracten meer voor budgetpolissen. Als geen enkel ziekenhuis dit meer doet dan zijn deze polissen heel snel de wereld uit en is de zorg weer een stukje menselijker geworden.” 

Wil je meer weten over reuma? Kijk dan in de rubriek Reuma van A tot Z.