Niet alleen kosten voor medische zorg, hulpmiddelen en aanpassingen zijn extra kosten of meerkosten. Ook kosten die gemaakt zijn voor bijvoorbeeld kleding, speciale voeding of diëten horen tot deze categorie. Denk ook aan uitgaven voor tijdelijk verblijf thuis van een gehandicapte. Je kunt deze aftrekpost gebruiken als jouw ernstig gehandicapte kind, broer, zus of iemand van wie u de mentor of curator bent normaal gesproken in een zorginstelling woont, maar regelmatig bij u logeert. De term ‘verblijf thuis’ is een beetje verwarrend. Het kan gaan om verblijf in de weekenden, op doordeweekse dagen of in de vakantie. Het kan zelfs gaan om verblijf ergens anders, bijvoorbeeld op een vakantieadres. De online-aangifte berekent nu zelf welk bedrag je kunt aftrekken. Er geldt geen drempel voor de aftrek van uitgaven voor tijdelijk verblijf thuis. Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je dus altijd de standaard bedragen aftrekken, ongeacht jouw inkomen. Op de website staat uitgelegd hoe je deze kosten in de belastingaangifte kunt verwerken. 

Meerkosten in belastingaangifte gedeeltelijk aftrekbaar

Omdat deze kosten vaak (gedeeltelijk) in aanmerking komen voor aftrek kun je geld terugkrijgen van de belastingdienst. Ook als je een laag inkomen of een uitkering hebt. Behalve informatie over de fiscale aftrekmogelijkheden vind je op de website Meerkosten.nl ook informatie over andere regelingen voor inkomensondersteuning.

Stappenplan belastingvoordeel

Behalve via de website heeft Ieder(in) ook informatie over de belastingaangifte en de teruggaaf van zorg- en meerkosten in een handig artikel verwerkt. Auteur Kees Dijkman legt daarin via een stappenplan uit in welk geval de aangifte inkomstenbelasting je voordeel kan opleveren. Lees hier het artikel ‘Stappenplan belastingvoordeel – De aftrek van zorgkosten over het jaar 2021’.

Wil je meer weten over reuma? Kijk dan in de rubriek Reuma van A tot Z.