Als je moeite hebt met bukken en knielen, dan kun je op hoogte tuinieren door onder andere bloembakken op hoogte te (laten) maken, zodat het bukken beperkt blijft. Tuinier in zakken. Als je planten in jutezakken of mestgrondzakken plant, hoef je niet in de tuin te graven en heb je al wat hoogte gewonnen.

Verticaal tuinieren helpt bij reumahanden

Tomaten, komkommers en bonen kunnen tegen de schutting groeien. Ook aardbeien kun je prima vastmaken aan een schutting. Wil je nog meer weten over verticale tuinen? Als je surft op het internet kom je veel voorbeelden tegen.

Gereedschap voor reumahanden

Goed gereedschap is het halve werk. Gebruik ook het juiste gereedschap. Zaag bijvoorbeeld niet even gauw een dikke tak af met de verkeerde zaag. Slijp de heggenschaar op tijd. En: pas het gereedschap aan.

Vraag altijd voor de aanschaf van gereedschap of je het mag proberen. Denk aan het gezegde: ‘goedkoop is duurkoop’. Niets is zo duur als slecht en verkeerd gereedschap. Gereedschap moet sterk zijn. Let op de bevestiging van het stuk gereedschap aan de steel. Gereedschap moet ook licht in gewicht zijn en dat geldt speciaal voor jou. Kijk niet alleen naar het gewicht maar ook naar hoe groot en breed een stuk gereedschap is. Een smalle hark en een kleine spade zullen lichter werken.

Nog wat tips voor reumahanden

-          Gebruik lange stelen zodat je niet op de knieën of gebukt hoeft te wieden

-          Verdik het handvat met isolatiebuis of gebruik grip tape om het handvat te verdikken

en comfortabel te maken;

-          Een krukje of de rollator kan ook een uitkomst zijn voor de afwisseling tijdens het tuinieren.

Vergeet niet af te wisselen. Denk aan minipauzes tijdens het tuinieren zodat je kunt genieten van de tuin en van het buiten zijn.

Wil je meer weten over aangepast tuinieren? Vraag jouw ergotherapeut om advies. De ergotherapeut kan ook meedenken over het inplannen van werkzaamheden, zodat je maximaal gebruik maakt van jouw lichamelijke mogelijkheden.

Meer weten over reuma? Lees Reuma van A tot Z.