In plaats van te tillen kun je een pan ook schuiven over het aanrecht door er een handdoek of snijplank onder te leggen. Gebruik twee handen om een koekenpan op te tillen: twee handen aan de steel. Nog beter voor de verdeling van de kracht op je polsen en vingers is om met één hand de steel van de koekenpan vast te houden en de andere hand (in een ovenwant of met een pannenlap) tegen de koekenpan te houden.

Pannen verplaatsen en vullen met reumahanden

Als je een pan met water vult, zet de pan dan in de spoelbak of op het aanrecht zodat je hem niet vast hoeft te houden. Je kunt de pan ook vullen met een lichte maatbeker (die je met twee handen vasthoudt). Dat is lichter dan de pan te moeten tillen en verplaatsen.

Het afgieten van een pan is vaak zwaar omdat men het deksel meestal schuin op de pan houdt met de duimen. Tegelijkertijd houden de vingers de handgreep vast en maak je tijdens het afgieten een draai- en knikbeweging in de polsen. Je kunt dat letterlijk anders aanpakken.

Giet de inhoud van de pan in een vergiet die je in de spoelbak zet. Het deksel kan je dan van de pan laten. Zet bij het afgieten de pan op het aanrecht, enkele centimeters van de spoelbak af (doekje eronder om het aanrecht tegen de warme pan te beschermen). Je kunt de pan dan laten kantelen zonder dat je hem op hoeft te tillen. Met een beetje handigheid en oefening hoef je dan ook de polsen niet in een belastende knikbeweging te houden.

Er bestaan afgietdeksels. Maar daar gebruik van! Zo zijn er ook vergietlepels waarmee je de aardappelen of groente uit de pan kunt scheppen. Nog een tip: maak gebruik van een stoommandje dat je in de pan hangt. Bij het koken van rijst kun je precies de juiste hoeveelheid water afmeten zodat de rijst droog kookt en je hem niet hoeft af te gieten.

Kijk ook op Reuma van A tot Z