In dit onderzoek naar chronische vermoeidheid bij jongeren rapporteert 21 procent van de chronisch zieke kinderen tussen de twee en achttien jaar ernstige vermoeidheid. Hevige vermoeidheid komt zelfs vier keer zo vaak bij hen voor als bij kinderen zonder onderliggende ziekte. “Als we kijken naar vermoeidheid bij jongeren met een chronische ziekte, zien we bij hen dezelfde patronen, ongeacht welke onderliggende aandoening ze hebben”, legt Merel Nap - Van der Vlist uit. “In ons onderzoek zaten jongeren met uiteenlopende ziekten, zoals taaislijmziekte, auto-immuunziekten en jongeren die een behandeling voor kanker hadden ondergaan. Allemaal hebben zij last van ernstige vermoeidheid. Hieruit zou je kunnen afleiden dat de vermoeidheid niet per definitie gerelateerd is aan de ziekteactiviteit. Bij jeugdreuma komt dat bijvoorbeeld duidelijk naar voren. Jongeren met jeugdreuma hebben ook last van ernstige vermoeidheid in perioden dat de ziekte rustig is.”

Verschillende persoonlijke factoren

Volgens Nap – van der Vlist kunnen bij ernstige vermoeidheid verschillende factoren een rol spelen. “Allereerst biologische factoren: hoe slaap je? Ben je fysiek actief, sport je veel? Welk voedingspatroon hanteer je? Dan zijn er psychologische factoren als gedachten en gevoelens: ben je somber of juist positief? Tot slot sociale factoren, bijvoorbeeld steun van vrienden of familie: vinden zij dat je je aanstelt of helpen ze je? Vooral de interactie tussen ouders en de kinderen is heel belangrijk. Het loslaten heeft bijvoorbeeld vaak een grote invloed op de vermoeidheid.”

Factoren van chronische vermoeidheid bij jongeren

Omdat al deze factoren in ongeveer dezelfde mate invloed hebben op vermoeidheid denkt Nap – Van der Vlist dat het bij de behandeling van de vermoeidheid belangrijker is om naar het kind zelf te kijken dan naar welke ziekte het heeft. “Het onderzoek heeft laten zien dat de vermoeidheid meer samenhangt met de uitdagingen die horen bij het opgroeien met een chronische aandoening dan met de aandoening zelf.”

Lees het hele artikel uit ReumaMagazine 8-2021 hier.