Willem Lems, hoogleraar reumatologie in Amsterdam en lid van de Interdisciplinaire Werkgroep Osteoporose: “Mensen van 50 jaar en ouder die een bot breken, zou je met een zogeheten DXA-scan willen testen op botontkalking. Want vaak is dat de achterliggende oorzaak. Helaas gebeurt dit slechts in een kwart van de gevallen - dus bij driekwart van de mensen niet. Met als gevolg dat zij blijven doorlopen met een hoog risico op een nieuwe botbreuk.”

Medicijngebruik bij osteoporosezorg

“Er bestaat weinig awareness rond botontkalking”, vervolgt Lems. “Mensen weten van kanker en hart- en vaatziekten, maar dat botontkalking eveneens veel voorkomt en de achtergrond is van veel botbreuken, dat is een stuk minder bekend. Dat geldt voor de algemene bevolking, maar eigenlijk ook voor huisartsen. Bij velen van hen leeft de gedachte dat botontkalking, en dus de kans op vallen, nu eenmaal hoort bij het ouder worden. Terwijl er zeker iets tegen te doen is.” Wat ook niet helpt, is dat de helft van de mensen die pillen slikt tegen de ziekte, er al na een jaar mee stopt. Terwijl zij de medicijnen vijf jaar zouden moeten gebruiken. Lems: “Vaak is het vanwege bijwerkingen, doorgaans aan de maag, dat zij stoppen. Toch hoeft dat geen reden te zijn om de medicatie aan de kant te schuiven. We beschikken in de osteoporosezorg over een flink arsenaal aan middelen, en dan kun je zoeken naar een medicijn dat geen of minder bijwerkingen geeft.”

Grote kans op botontkalking

Mensen met reuma hebben een 1,5 tot 2 keer zo grote kans op botontkalking, en dus op botbreuken, als anderen. Complicatie hierbij is dat prednison, een veelgebruikt middel bij reuma, de botontkalking nog eens kan versterken. Willem Lems hierover: “Ik wil graag het misverstand uit de wereld helpen dat osteoporose alleen ontstaat door prednison. De mensen die het middel gebruiken, hadden al botontkalking, vanwege hun leeftijd of door reuma, voordat ze prednison gingen innemen. Dat de prednison de botontkalking verergert, moeten we wel zien te voorkomen.”