Op dit moment is nog weinig onderzoek naar gedaan naar medicijngebruik bij de man en vruchtbaarheid. Tot nu toe zijn er geen duidelijke aanwijzingen dat medicijngebruik bij de man schadelijk kan zijn voor de zwangerschap en het kind. Om meer inzicht te krijgen wat de mogelijke invloed is van afweeronderdrukkende medicijnen wordt dit onderzoek uitgevoerd. Op deze website kon je eerder lezen over het onderzoek in het Erasmus MC. Onderzoeker Luis Perez vertelde in ReumaMagazine 7-2021 dat mannen met reuma in de vruchtbare leeftijd minder kinderen krijgen dan gezonde mannen. Het gaat om mannen met reumatoïde artritis, artritis psoriatica en de ziekte van Bechterew. De afdeling Reumatologie van het Erasmus MC bewees al eerder dat vrouwen met deze aandoeningen moeilijker zwanger worden en een hoger risico hebben op complicaties tijdens hun zwangerschap. Maar dat reuma ook de vruchtbaarheid van mannen met reuma beïnvloedt, was tot nu toe niet aangetoond.

medicijngebruik en vruchtbaarheid 2

Aanmelding onderzoek medicijngebruik en vruchtbaarheid

Bijwerkingencentrum Lareb en het Erasmus MC doen nu onderzoek naar de invloed van medicijngebruik bij de man op de vruchtbaarheid, zwangerschap en het (on)geboren kind. Doe je mee? Na aanmelding ontvang je, via jouw e-mail, elke drie maanden een online vragenlijst. De vragen gaan over gezondheid, medicijngebruik, leefstijl en kinderwens. Je kunt je aanmelden als je een man bent, een actieve kinderwens hebt en afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt voor reuma.

Kijk hier voor meer informatie

Meer lezen over bijwerkingen?

In ReumaMagazine en op deze website staat een aantal artikelen van Bijwerkingencentrum Lareb over bijwerkingen bij reumamedicatie. In ReumaMagazine 4-2021 stonden twee artikelen over de Monitor biologische geneesmiddelen van bijwerkingencentrum Lareb. In ReumaMagazine 5-2021 werd ingegaan om maagdarmklachten bij etanercept. Waarom bijwerkingen van biologicals belastend kunnen zijn, was het onderwerp van het artikel in ReumaMagazine 6-2021. In ReumaMagazine 7-2021 kon je lezen over hoofdpijn als bijwerking van etanercept. Ook in 2022 komen er weer artikelen over bijwerkingen bij reumamedicatie in ReumaMagazine.